EHS igen, vagy nem?

Környezet és növekedés

Valós probléma az EHS, kell-e a folyamatos fejlesztés?

Több éves EHS szakmai tanácsadói és nemzetközi auditorcégnél töltött EHS vezető auditori múltam tapasztalatai alapján megértem, hogy az EHS vezetők és az EHS szakmai területen dolgozó kollégák milyen komoly nehézségekkel küzdenek.

Egyrészt látom, hogy milyen nehéz megértetni a vezetőséggel és a területen dolgozó munkavállalókkal, hogy miért fontos a munkavédelmi és környezetvédelmi kockázatokra figyelni, és miért válik a megelőzés még hangsúlyosabbá az eddigieknél is. Ahol bevezetett ISO 14001 és ISO 45001 szabvány szerint bevezetett KIR és MEBIR rendszer működik nem igazán értik, és talán nem is nagyon akarják megérteni a szabványnak való megfelelés összefüggéseit, hogyan kapcsolódnak a cég egész működéséhez. Persze az is előfordulhat, hogy nincs is igazán idejük megérteni ezeket, mivel számukra más eredmények fontosak, megélhetésük és munkájuk során nem látják az EHS kapcsolódási pontokat és a gondolkodásuk függőségeit.

Mit nyújt az EHS coaching, miben tudok én segíteni?


Miután a munkám során több szinten ráláttam a problémák gyökérokaira, így specifikus eszközökkel tudom az EHS folyamatokat segíteni és inspirációkat adni. pl.: minimális változtatásokkal, hogyan lehet hatékonyabban működni és milyen időtakarékos módszerekkel lehet oktatni azokat a munkavállalókat vagy kollégákat, akik részt vesznek a rendszer oktatásában- pl. belső trénerek. Mostanra bizonyított, hogy az EHS egy szükséges „kell” funkció lett.
Munkám során abban is segítek, hogyan lehet a vezetőség gondolkodásmódját formálni az EHS tudatosság prioritásában.
Érzékelem, hogy visszatérő, állandó probléma, hogy az EHS vezetők és az EHS területen dolgozó kollégák belefáradnak megértetni a helyzetet, és ugyanazokat a témákat körbejárni nap mint nap, így az eredmények nem igazán változnak.
Mi, akik EHS területen dolgozunk sokszor megkapjuk, hogy „mindig így csináltam és eddig is jó volt”, „eddig is így csináltam és sosem volt baj”, „nem értem, miért kell ennyit dokumentálni”, „nem értem, minek és miért…., semmi értelme nincs…, „van nekem éppen elég feladatom és még erre is figyeljek”, „nem én csináltam, én itt sem voltam, amikor történt”, „ nem tudom kitette ide, ezt az anyagot”, „eddig sosem láttam” „ mi nem dolgozunk veszélyes anyagokkal” „sok munkám van, erre már nincs időm”, „miért nincs a közelemben még egy kuka”, „miért kell szelektíven gyűjteni, ha úgyis összeöntik”.
Ha te is sokat hallod ezeket a mondatokat és már belefáradtál, hogy mindig ugyanazokat a köröket futod és nem hoz semmi eredményes változást, akkor érdemes segítséget kérned.
Mivel ma egyre inkább visszatérő tendencia, hogy mind több és több teher, elvárás rakódik az EHS területekre, de egyre kevésbé támogatják ezeket, gyors változásokat várnak el, vagy csak akkor kerül előtérbe, ha valami „negatív” történik p. baleset vagy vészhelyzet vagy hatósági büntetés, így igen komoly kihívásokkal néz szembe minden EHS szakember.
Egy külföldi anyacég, valamint a tőlük érkező külföldi menedzserek nehezen értik meg a magyar mentalitást és gondolkodásmódot, sőt sok esetben a magyar jogszabályi kötelezettséget, így ez egy plusz nehézségi faktort jelent az EHS munka során. Ha te is ilyen helyzetekkel találod szemben magad napi munkád során, akkor célirányos, „tű” pontossággal meghatározott módszerekre, cégre és személyekre szabott egyedi eszközökre van szükség. Ezekben a fenti helyzetekben tudok talán leginkább segíteni neked és a cégnek.

Milyen módszerekkel érem el ezeket a változásokat?


Coaching eszközökkel, a munkavállalók, vezetők egyéni gondolkodás módját, érzelmi világát alakítom, formálom a cég egészére vonatkoztatva. Ez abban tud segíteni, hogy beindítja a változást az EHS kultúra, és szemléletmódváltásban. Munkám során kultúra és paradigma váltó eszközökkel dolgozom, amikkel pozitív változást tudunk elérni az EHS működés területén.
Elengedhetetlen kialakítani egy olyan stratégiát, amely segít az EHS gondolkodásmód megértésében ehhez pedig paradigmaváltó eszközöket kell bevezetni és működtetni. Ez segíti az EHS kultúra váltást és fejlesztést, a teljes paradigma váltást.
A változások a szervezet teljes működésére kihatnak, megjelennek a munkatársak elkötelezettségében és a vállalat küldetésében is, a szervezet stratégiájának egyik pillérében, lényegében a vállalati kultúra változik. Ahhoz, hogy ezt a mindent érintő változást meg tudja lépni a szervezet, a vezető pozícióban lévő és a kockázati szempontból kulcsfontosságú pozíciójú munkavállalóknak szükséges megérteni a folyamatokat és elengedhetetlen meggyőzni őket arról, hogy az együttműködés a siker záloga. Az utóbbi munkavállalóknak kiemelten fontos, hogy tisztán lássák az egyéni és csapat célokat, valamint az EHS tudatformáló hatásait a cég működésének egészére vonatkoztatva.

Munkám során új alapokra helyezzük a jelenlegi EHS működést, átformáljuk, EHS szempontúvá tesszük a gondolkodásmódot. Ebben az új gondolkodásmódban, az egyén érzelmi világa, és a csapatszellem kerül a fókuszba.

A megoldás folyamata:


Ahhoz, hogy eljussunk a megoldásig, több lépésen kell keresztülmenni. A folyamat a jelen működés feltérképezésével kezdődik. Meg kell találni a rendszer stabil pontjait, valamint azokat is, melyek az az elakadást okozzák, így akadályozzák az előrelépést. Fel kell deríteni, az úgynevezett „Fájdalom” pontokat”.
A teljes „EHS szemüveg csere” folyamat a következő lépésekből áll:
• Felfedezzük az EHS erősségeket a szervezeten belül.
• Az EHS nehézségeket, gyengeségeket átfordítjuk, és fejlődést előmozdító kihívásokká konvertáljuk.
• Növeljük az EHS érzelmi jóllétet, stabilitást teremtünk.
• Változást hozunk az EHS nézőpontba és gondolkodásmódba.
• Egy új szemüvegen keresztül nézzük a környezetünket. Ha megtörténik az „EHS szemüveg” csere, elkezdődik a kultúra váltás is a szervezeten belül. Ehhez a lépéshez kultúraváltó „forgatókönyvre”, szemléletmódra van szükség. A kultúra és a tudatosság változásához,
„SzKtV” forgatókönyvet, programterv- lépéseket tartalmazó stratégiát alakítunk ki, ami alapján javítani lehet az elakadásokat, fájdalompontokat, mely lépésről lépésre, könnyedén fejleszti a rendszert és új szokásokat vezet be, úgy, hogy befogadható legyen, így elfogadják a munkavállalók is.
Nincs olyan szervezet, akinek ne lehetne segíteni, és hatékonyabbá tenni a működését, amennyiben megfelelő eszközökkel nyúlunk hozzá. Tevékenységem során mivel részletesen megvizsgálom a körülményeket, alaposan kiismerem, megértem és elemzem a szervezet EHS tevékenységének minden szegmensét, így a lehető legjobban tudom segíteni fejlődést. Szívesen segítek nektek is, tegyük hatékonyabbá együtt cégetek EHS koncepcióját!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jelentkezz be még ma!

Az a dolgom, hogy segítsek megmutatni neked, hogy milyen lehetőségek rejlenek benned, amiket te most még nem látsz. Tudom, hogyan hívjam elő belőled ezeket a készségeket és hiszem, hogy ezeket látva te is a legjobbat fogod kihozni önmagadból. A coaching folyamat során megkeressük mindazon skill- eket, melyekkel egy célorientált, boldog, sikeres életút vár rád.

Kapcsolat

Sólyom Eszter